Obľúbené články
Komentáre

Ako vyberať svadobný závoj

Od v Všetko o svadobných závojoch .

Svadobný závoj je čarovný svadobný doplnok, ktorý akoby zo ženy v svadobných šatách urobí nevestu. Svadobný závoj je po svadobných šatách jedným z najdôležitejších aspektov determinujúcich celkový vzhľad nevesty. Pôvodne nevesty nosili svadobné závoje, aby ich ochránili pred zlými duchmi, dnes však závoj plní funkciu nádhernej ozdoby nevesty, ktorý jej dodáva neopakovateľný nádych vznešenosti. Dnešná nevesta si môže vybrať typ závoja, aký si len zapraje, avšak je dôležité pochopiť, že svadobný závoj je módny doplnok a je len časťou z celkového vzhľadu nevesty. Je preto potrebné zvážiť, ako bude pasovať ku vybraným svadobným šatám, k typu tváre a postavy, účesu a v neposlednom rade i ku miestu konania svadobného obradu.

KROKY PRI VÝBERE SVADOBNÉHO ZÁVOJA

1. Zvážte vaše šaty

Dajte si pozor, aby ste nevyzerali príliš prezdobene alebo naopak príliš nudne! Ak máte bohato zdobené šaty či už krajkami, perličkami, kamienkami a podobne, snažte sa k týmto ozdôbkam zladiť i váš svadobný závoj. Ak sú šaty ale naozaj výrazné a bohaté, mali by ste zvoliť jednoduchší svadobný závoj, ktorý nemusí byť krátky, môže mať dĺžku katedrálneho závoja, no mal by byť jemný, aby neodrádzal pozornosť od šiat a najmä od vás, a teda aby celkový dojem iba vylepšil a zvýraznil vašu krásu. Ak ste naopak zvolili jemné svadobné šaty, tu sa veľmi ujmú svadobné závoje, ktoré im dodajú šmrnc a niečim ich ozvláštnia. K takýmto šatám sa veľmi hodí španielsky svadobný závoj s bohatou krajkou po okrajoch alebo i po povrchu závoja.

2. Posúďte, ktorý prvok na šatách je ten, čo púta pozornosť

Napríklad, ak máte krásne zdobené prsia kamienkami, v tom prípade oblasť pŕs je nosným prvkom šiat, ktoré by nemal závoj "prehlušovať". Alebo naopak vzadu na šatách je detail, ktorý by ste chceli predviesť? Tak zvoľte jemný závoj, cez ktorý bude tento detail elegantne presvitať. 

3. Zvážte štýl svadobných šiat

Tak ako svadobné šaty, tak i svadobné závoje možno rozdeliť do mnohých kategórií podľa štýlu.

Koľko neviest, toľko chutí a pomaly i toľko štýlov. Každá z nás je jedinečná osobnosť, čo sa odráža i na celkovom looku nevesty. Môžete byť romantická princezná, glamour, luxusná, gotická, vintage, retro, folk, antik, rustical, francúzska, španielska, elegantná, tradičná, klasická a ja neviem aká ešte nevesta. Samozrejme k tomu by ste mali prispôsobiť i svadobné doplnky, kam patrí aj závoj.

4. Zvážte dĺžku závoja 

Dlhé závoje s vlečkou sú neodmysliteľným doplnkom nevesty na svadobných obradoch v katedrále, od toho je aj odvodený názov katedrálny závoj. Katedrálny svadobný závoj býval ozdobou svadieb šľachty. Dlhé závoje vedia vytvoriť dokonale dramatický efekt zatiaľ čo nevesta kráča k oltáru, rovnako sú skvelým doplnkom pri svadobnom fotení, alebo pri boudoir fotení nevesty, kedy sa môžete so závojom vyhrať a docieliť tak neopakovateľné zábery pod rúškom tajomstva.

5. Vyberte správnu farbu

Svadobný závoj dnes už nemusí byť vyslovene snehobiely. Dnes sú svadobné salóny plné šiat farby ivory. Ak si vyberiete takéto šaty, závoj by mal byť tiež v podobnom ivory odtieni. Hitom sa stávajú farebné svadobné šaty alebo šaty s pudrovým základom a bielym krajkovým zdobením. K farebným šatám už dnes nie je taký problém zohanť svadobný závoj v ladiacom odtieni.

6. Rozhodnite sa koľko vrstiev má závoj mať

Môžete sa rozhodnúť medzi 1-vrstvovým, 2-vrstvovým a viacvrstvovým závojom. 1-vrstvový závoj je vhodný pre dosiahnutie elegantného sofistikovaného "looku", no je vhodný i k princeznovským šatám. Viacvrstvové bohato riasené závoje sú vhodné skôr iba k tým romantickým šatám s väčšou sukňou a taktiež svedčia skôr jednoduchým účesom, nakoľko pod viacerými vrstvami bohatého závoja zložitý účes nevynikne. Tu je namieste si tiež uvedomiť, či chcete mať po ceste k oltáru zakrytú tvár jednou z vrstiev alebo nie.

7. Prispôsobte závoj k typu tváre

Svadobný závoj lemuje Vašu tvár, takže typ vašej tváre je dôležitým determinantom pri výbere toho správneho závoja. 

                  Okrúhla tvár - pri vyberaní závoja by ste sa mali sústrediť skôr na závoje, ktoré opticky predĺžia a zoštíhlia Vašu tvár. Vyhýbajte sa objemným závojom, ktoré sú po bokoch veľmi bohaté.

                  Hranatá tvár - dôležité je ostré črty tváre čo najviac zjemniť. Môžu pomôcť závoje s objemom na vrchu hlavy, dĺžky minimálne po plecia a okrúhleho tvaru.

                  Oválna tvár - ak máte tento typ tváre, máte šťastie, môžte totiž experimentovať, koľko sa Vám zapáči.

8. Prispôsobte závoj k typu Vašej postavy

Svadobný závoj má schopnosť opticky korigovať Vaše telesné proporcie. Plnoštíhle nevesty by si mali vyberať jednovrstvové závoje, nakoľko nechceme telu objem pridávať, ale opticky ho zoštíhliť. Na vysokých ženách zas nádherne vyniknú dlhé závoje - kaplnkové a katedrálové, naopak nízkym ženám sa odporúča voliť závoje po pás alebo kratšie.

9. Zvážte svadobný účes

Ako prvé by ste si mali rozmyslieť, či chcete vlasy vysoko vypnuté, rozpustené alebo polorozpustené. Až ďalším krokom je zvolenie vhodného závoja k účesu a následne jeho včasná kúpa, nakoľko svadobný závoj by nemal chýbať pri skúške účesu. 

Je mnoho pravidiel, ktoré nám diktujú, ako má vyzerať správna svadba, správna nevesta, čo sa musí dodržať a čo sa nehodí. Môj názor hlavne je, že je to Vaša svadba, je to VÁŠ veľký deň. Ak aj zvážite všetky spomenuté aspekty, nie je to záruka výberu dokonalého závoja pre Vás. Preto neberte moje rady ako striktný návod, ale zapojte svoj vkus a svoju osobnosť. Tak ako v svadobných šatách, tak i v svadobnom závoji sa musíte najprv cítiť príjemne a sama sebou.

Email

  • info@marieedesign.sk

Sledujte nás

 

Facebook

© Mariee design, s.r.o.

Pomoc s webom Tvorbastranky.sk